Kymen Kamerat ry

Kymen Kamerat ry

tiistai 1. joulukuuta 2009

Varoituksen sananen

Alla oleva kiinnostanee ainakin meitä, joilla on kuvia ladattuna jonnekin päin netin laajaa maailmaa... Mikäli asia kiinnostaa enemmänkin, asiasta lisää tietävän yhteystiedot saa kauttani.

Täällä KyKan blogilla tiedote on lähinnä varoitukseksi ja tiedoksi.
Mari

*****

TIEDOTE

Seuraavalta sivustolta www.pixdaus.com on löytynyt runsaasti mm. suomalaisten valokuvaajien tekijänoikeussuojattua materiaalia, jota on luvattomasti kopioitu mm. kuvatoimistojen sivuilta ja postattu eteenpäin sivuston käyttäjien toimesta. Kuvia on luvattomasti kopioitu mm. Suomen eturivin luontokuvaajilta ja kuvajournalisteilta, ammattikuvaajilta ja valokuvausta harrastavilta henkilöiltä.

Sivustolla on maininta, että tarvittaessa Pixdauksen ylläpito poistaa tekijänoikeussuojatun materiaalin, mutta tällä hetkellä ilmoituksensa mukaan ei kykene muihin toimenpiteisiin. Uusia kuvia ladataan sivustolle koko ajan. Kuvien kopiointi on kansainvälistä ja laajaa, kuvat voivat levitä sivustolta mihin tahansa. Kuvia lataavat käyttäjät suhtautuvat negatiivisesti valokuvaajien lukuisiin yrityksiin huomauttaa tekijänoikeuksistaan.

Läheskään kaikissa valokuvissa ei ole mainintaa kuvaajasta tai hakusanoja, joilla tekijänoikeuksien omistajan voisi tavoittaa. Osassa kuvia on vesileimat ja selkeät copyright-merkinnät, jotka eivät ole estäneet käyttäjiä kopioimasta kuvia ja lataamasta niitä sivustolle. Läheskään kaikki valokuvaajat eivät tiedä valokuviensa olemassaolosta ko sivustolla.

Pixdauksen sivustolla on runsaasti kävijöitä lähinnä hienoista valokuvista johtuen ja samalla sivusto kerää tästä mm. mainostuloja. Myös laajempi rekisteröityminen sivuston käyttäjäksi on maksullista.

Finlex; tekijänoikeus: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Tekijänoikeus on kansainvälinen.

www.pixdaus.com sivustosta on tiedotettu mm. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:lle, Suomen Ammattivalokuvaajat ry:lle, Journalistiliitolle, Suomen Lehtikuvaajille, Finnfotolle ja Kuvastolle. Useat järjestöt ovat ilmaisseet huolensa sivuston menettelystä ja tutkivat mihin toimenpiteisiin voivat ryhtyä.

Myös kansainvälisiin ja ulkomaisiin ammattijärjestöihin on oltu yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti