Kymen Kamerat ry

Kymen Kamerat ry

maanantai 17. marraskuuta 2014

MENESTYSTÄ KYMENKAMEROILLE (jaettu 2.sija kahdella osanottajalla!)

Itärannikon kameraseurojen 2014 haastekisa ratkesi – Fortumin Fotokerho historialliseen voittoon
Valokuvaharrastusta on väitetty tällä hetkellä kansalaisten keskuudessa suosituimmaksi kulttuuriharrastukseksi. Ainakin mitä myytyjen kameroiden kokonaismäärään tulee kaikki ennätykset on lyöty. Paikalliset kameraseurat ovat jo toimineet pitkään ennen tätä boomia. Suomessa on n. 100 Suomen kameraseurojenliiton jäsenseuraa ja sen lisäksi opintopiirien ja työpaikkaseurojen määrä on suuri.
Valokuvataitojen opettamisen lisäksi keskeinen tehtävä on organisoida näyttelyitä ja järjestää kuvakatsauksia esimerkiksi kilpailujen muodossa. Vaikka kuvia ladataan nettiin ja valokuvien käyttö nettiblogeissa on yleistynyt, on henkilökohtaisella kanssakäymisellä ja kuvakeskusteluilla sijansa. Tästä osoituksena Itärannikon haastekisa Porvoon, Loviisan ja Kotka-Hamina seudun kuvaajien välillä. Kisalla ja palautetilaisuudella on jo vuosikymmenien traditiot ajalta ennen digi kuvia.
Vuoden 2014 Itärannikon kameraseurojen haastekisa ratkesi 13.11.2014. Kisaan osallistui itärannikolta Kamera -67 (Porvoo), Fortumin Fotokerho, Kymen Kamerat, Nesteen Kamerakerho ja Loviisan Kameraseura. Järjestelyvuorossa oli tänä vuonna loviisalainen työpaikkakerho Fortumin Fotokerho. Kuvaajia oli kaiken kaikkiaan 25 kpl, kuvia yhteensä tarjolla kaikkiin sarjoihin 151 kpl:tta. Tuomarina toimi kouvolalainen, yli 40 vuotta kuvausta harrastanut, Kalle Salonen EFIAP.
Sarjoja tässä kisassa oli kaikkiaan kolme. A ja B sarjat olivat aiheeltaan vapaita, C-sarjassa oli aiheena kauneus. Tuomari totesi, että kilpailuun tuodut kuvat olivat laadukkaita, mutta tuomarointi on tietyllälailla hankalaa sellaisessa sarjassa, jolla ei ole tiettyä nimettyä aihetta. C-sarjan kauneusaiheesta hän totesi, että viiden kuvan valitseminen osoittautui ongelmalliseksi siksi, että käsitteen voi ottaa tarkasteluun monelta kantilta. Vapaa aiheisissa sarjoissa hän aloitti arvioinnin niin, että ensin keräsi kuvat aiheittain ja sen jälkeen valitsi niistä 10 parasta, joista jälleen 5 pistesijoitettavaa ja yhden kunniamaininnan arvoisen.
Erikoista oli että tällä kertaa voitto meni pienehkölle työpaikan fotokerholle. Fortumin fotokerho on toiminut aktiivisesti yli 30 vuotta.
Tulokset ja tuomarin yleinen maininta sarjoista.
Sarja A, Vapaa aihe, Paperikuvat
A. Paperikuvat
”Paperikuvia oli tarkasteltavana 32 kappaletta ja karkea luokittelu antaa seuraavanlaisen jakauman: 13 maisemakuvaa, 5 luontokuvaa ja 14 erityyppistä henkilökuvaa.”
1. Ikuisuusprojekti Tarja Taberman Fortum Fotokerho
2. Syksy Heikki Arola Loviisan kameraseura ry
3. Uimakoulu Liisa Hopeavuori Loviisan kameraseura ry
4. Vaikka läpi harmaan kiven Ari Haimi Fortumin Fotokerho
5. Immen kyyneleet Jukka Ahti Kymen Kamerat ry
Kunniamaininta Sesongin päätös, Ari Haimi Fortumin Fotokerho
Sarja B, Vapaa aine,Digikuvat
”Kuvia oli tarkastelussa 55 kappaletta. Kymmenen parasta löytyi helposti mutta kuuden parhaan etsiminen vei sitten aikaa samoin niiden järjestykseen saattaminen.”
1. Tuonen virta Jyri Järvelä Nesteen Kamerakerho
2. Taviokuurna tyrnipensaassa Jukka Ahti Kymen Kamerat ry
3. Olivia Tia Tallberg K67
4. Ihmisen hylkäämä Matti Pukki Kymen Kamerat ry
5. Kesävarpaat Essi Taberman Fortumin fotokerho
Kunniamaininta:Tuumaustauko Viivi Haimi Loviisan Kameraseura
Sarja C, Kauneus, Digikuvat
Kuvia oli tarkastelussa 63 kappaletta.
”Tässä ”Kauneus” -sarjassa viiden kuvan valitseminen osoittautui ongelmalliseksi siksi että käsitteen voi ottaa tarkasteluun monelta kantilta. ”
1. Vind Mikael Laaksonen Kamera -67 ry rf
2. Hetki ennen juhlaa Tarja Taberman Fortumin Fotokerho
3. Jäähelmiä Matti Pukki Kymen Kamerat ry
4. Tovsippa Magnus Östman Kamera -67 ry rf
5. Paradise Viivi Haimi Loviisan Kameraseura
Kunniamaininta Suomalainen mies, Jyri Järvelä Nesteen Kamerakerho
Kameraseurojen sijoitukset:
1. Fortumin Fotokerho, Loviisa 12 p
2. Kamera -67, Porvoo 10 p
Kymen Kamerat, Kotka 10 p
4 Loviisan Kameraseura 8 p
5 Nesteen Kamerakerho 5 p
Kaupunkien välisen kisailun vei Loviisa, toisena Porvoo ja kolmantena Kotka. Vuonna 2015 Itärannikon kisan järjestää Nesteen Kamerakerho Porvoosta.
Tarja Taberman

(julkaisi Matti S. Pukki)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti